Bacterievuur in perenbomen en meidoorns aan de Boomgaard

Aan de Boomgaard zijn perenbomen en meidoorns besmet met bacterievuur. Omdat we zuinig zijn op onze unieke fruitbomencollectie, en dus willen voorkomen dat de ziekte zich verspreid, gaan we zieke perenbomen en meidoorns aan de Boomgaard en in het Hogebiezenpark verwijderen.

We kunnen nu geen zelfde soort fruitbomen terugplanten omdat de bodem helemaal schoon moet zijn van de bacterie voordat je nieuwe bomen kunt planten. Volgend jaar nemen wij contact op met de aanwonenden aan de Boomgaard om samen te kijken hoe we de gaten gaan opvullen.
In de houtwal worden de grote gaten die ontstaan in het voorjaar opgevuld met nieuwe jonge planten.

Wat is bacterievuur?
Bacterievuur is een ziekte die vooral voorkomt in fruitbomen, lijsterbessen, meidoorns en vuurdoorns. Bacterievuur is een bacterie (Erwinia amylovora) die over kan worden gebracht door vogels, insecten en wind en regen.  Zieke bomen en struiken lopen in korte tijd ernstige schade op en kunnen hier aan doodgaan. Zieke bomen of struiken zijn te herkennen aan bruin/zwartverkleuring van blad en het verdorren en verschrompelen van bloesem. 
Bacterievuur is niet schadelijk voor mens en dier. Fruit dat op de grond ligt kan gewoon gegeten worden. Wij adviseren fruit dat u opraapt altijd eerst te wassen voordat u het eet.

Heeft u in uw tuin ook fruitbomen of struiken die gevoelig zijn voor bacterievuur?
Vermoedt u dat zij ook besmet zijn met bacterievuur?

Maak hier een melding 
Een medewerker van RMN komt kijken en zal u advies geven hoe hier mee om te gaan en waar u de bomen en/of struiken naar de verbrandingsoven kunt brengen.

Gaat u direct zelf aan de slag als u de ziekteverschijnselen ziet, dan kunt u het volgende doen:

  • Verwijder de boom of struik;
  • Gereedschap ontsmetten vóór en na gebruik;
  • Het hout in een afgesloten verpakking naar een verbrandingsoven brengen, dit mag niet bij het GFT-afval om verspreiding te voorkomen.

Perenbomen Boomgaard