Bacterievuur in fruitbomen

IJsselstein heeft meer dan 2200 fruitbomen. Deze zijn gevoelig voor ziektes, zoals bacterievuur. Om de fruitbomencollectie te behouden moeten zieke bomen gerooid (gekapt) worden om verdere verspreiding te voorkomen.

IJsselstein heeft de grootste fruitbomencollectie van Europa met meer dan 2200 fruitbomen en 800 zeldzame rassen. Één derde deel is zelfs zo zeldzaam, dat er nog maar 1 boom van op de wereld is.

Helaas zijn fruitbomen gevoelig voor ziektes, zoals de zeer besmettelijke ziekte bacterievuur. Om de fruitbomencollectie in stand te houden moeten zieke bomen daarom soms gerooid (gekapt) worden om verdere verspreiding te voorkomen. Het planten van nieuwe bomen kan pas een paar jaar later, omdat de grond nog lang besmet is.

Het is belangrijk om bacterievuur op tijd te herkennen bij bomen, zodat besmetting van andere bomen kan worden tegengehouden. Bacterievuur kun je herkennen aan het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen; alsof ze door vuur zijn verschroeid. Zie je een zieke boom? Mail dan naar info@ijsselstein.nl.

De gemeente heeft in samenwerking met Klimaatnatuurlijk IJsselstein en Pomona Fruit een video gemaakt waarin dit wordt uitgelegd.