Geen omgekeerde vlag bij officiële gelegenheden

Burgemeester en wethouders roepen inwoners van IJsselstein op om het Nederlandse rood-wit-blauw op een correcte wijze uit te steken tijdens officiële feest- en herdenkingsdagen. Het gaat daarbij om onder andere Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Het college geeft daarmee opvolging aan de wens van de gemeenteraad om respect te tonen voor onze vrijheid en de gevallenen. De Nederlandse vlag is hiervan een belangrijke uiting.

Verzoek

Een motie van deze strekking nam de raad in haar vergadering van 13 april aan als reactie op de Nederlandse vlaggen die sommigen ondersteboven uitsteken als protest tegen het landelijke stikstofbeleid. Burgemeester Patrick van Domburg ondersteunt het verzoek van de raad van harte: ‘Ik zal de vrijheid van meningsuiting geen strobreed in de weg leggen – zeker niet wanneer iemand in zijn eigen huiselijk sfeer wil protesteren of demonstreren. Maar op dagen als Koningsdag of 4 en 5 mei doet het zien van een omgekeerde vlag mensen pijn. Ook daar moeten we oog voor hebben. Ik verzoek daarom eenieder, die de Nederlandse vlag op zijn kop heeft opgehangen, om die op dagen als deze op de correcte wijze op te hangen of uit te steken, dan wel om hun protestuiting tijdelijk op te schorten. Zo kunnen we ieders gevoel respecteren.’