Hoe krijg ik minder restafval?
Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbare materialen. Omdat we het opnieuw kunnen gebruiken, noemen we ze liever ‘grondstoffen’ in plaats van ‘afval’. Als we ons afval goed scheiden, houden we minder restafval over. Daarom geven wij u graag een aantal tips, die u helpen uw afval makkelijker te scheiden.
Apart inzamelen van groente-, fruit-, en tuinafval (GFT)
GFT wordt verwerkt tot compost en groen gas. Ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes), eierschillen en koffiefilters met koffiedik mogen in de GFT-container. En sinds kort ook koffiepads en theezakjes.
Oud papier en karton
Oud papier en karton is een belangrijke grondstof voor het opnieuw maken van papier en karton. Papier dat bij het restafval terechtkomt, is niet geschikt voor recycling. Gooi papier en karton dan ook in de daarvoor bestemde container. Papier met een plastic laagje mag niet in de papierbak, zoals, foto’s, stickerpapier of behang. Ook papier met voedselresten kan niet gerecycled worden, zoals pizzadozen voor afhalen.
Verpakkingsmateriaal van Plastic, Metaal (blik) en Drankenkartons (PMD)
Verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankenkartons, afgekort PMD, zijn uitstekend recyclebaar. Dit haalt RMN ook gescheiden van het restafval op. Denk hierbij aan plastic flessen, soepblikken, bakjes van de afhaalchinees, metalen dopjes en sapverpakkingen. De verpakkingen hoeven niet schoon in de container, zolang ze maar zo goed mogelijk leeg gemaakt zijn. Van PMD maken we bijvoorbeeld nieuwe blikjes en flessen, maar ook tennisballen, speelgoed en kleding. Gebruiksvoorwerpen van hard plastic zoals teiltjes gieters, emmers, kinderbadjes en speelgoed zijn geen PMD. Dit levert u in bij het recyclestation aan de Archimedesstraat 8.
Glas eindeloos opnieuw te gebruiken
Verpakkingsglas (potten en flessen) is eindeloos opnieuw te gebruiken. Gooi uw glas daarom in de glasbak. Dit mag met doppen, deksels en restjes.
Kapot textiel
Kapot textiel, kleding en schoenen horen in de textielcontainer. Alleen sterk vervuild textiel hoort bij het restafval. Is het niet meer draagbaar, dan worden de materialen gerecycled en maken ze er bijvoorbeeld weer isolatiemateriaal of autostoelvulling van.
Als u deze grondstoffen goed scheidt, houdt u maar een kleine hoeveelheid restafval over.
Heeft u een smartphone of tablet? Download dan ook de gratis RMN app met handige afvalwegwijzer.