Natuurvriendelijk verduurzamen

Wist je dat er in bijna iedere woning één of meer beschermde dieren kunnen zitten? De huismus, gierzwaluw en vleermuis zijn kwetsbare diersoorten die we moeten beschermen. Als we isoleren of andere (ver-) bouwwerkzaamheden uitvoeren, bestaat de kans dat we de verblijfplaatsen van deze dieren kapot maken.

Wist je dat er in bijna iedere woning één of meer beschermde dieren kunnen zitten? Denk aan de huismus, gierzwaluw of vleermuis. Als we isoleren of andere (ver-) bouwwerkzaamheden uitvoeren, bestaat de kans dat we de verblijfplaatsen van deze dieren kapot maken. Of dat de dieren doodgaan. Het is dus heel belangrijk dat verduurzamen en verbouwen op een natuurvriendelijke manier gebeurt. En bovendien is het verplicht vanuit wet- en regelgeving. Daarom zijn we een soortenmanagementplan (SMP) aan het maken waarin staat hoe we deze diersoorten beschermen bij de sloop, (ver-)bouw en isolatie van woningen en gebouwen.

De natuur in evenwicht houden

De huismus, gierzwaluw en vleermuis zijn kwetsbare diersoorten die we moeten beschermen. Deze dieren hebben we in dorpen en steden hard nodig. Zo ook in onze gemeente. Door deze diersoorten te beschermen, blijft de natuur in evenwicht. Daarnaast hebben we minder kans op plagen, zoals muggenplagen. Een vleermuis eet in één nacht wel zo’n 1000 muggen! Wilt je meer weten? Kijk op: www.ijsselstein.nl/ natuurvriendelijkverduurzamen.