NK Tegelwippen

Liggen er veel tegels in uw tuin? Dit is hét moment om ze te verwijderen. De gemeente IJsselstein doet mee aan het NK Tegelwippen. Doet u ook mee? Verwijder de tegels uit uw tuin, lever ze in en ontvang gratis beplanting.

Beschrijving

Tijdens het NK Tegelwippen kunnen bewoners van IJsselstein hun tegels gratis inleveren in de container bij de Intratuin IJsselstein (Weg der Verenigde Naties 2, Benschop). Door tegels te verwijderen en te vervangen door groen zorgen we er gezamenlijk voor dat wateroverlast wordt voorkomen, houden we water beter vast tijdens droogte, zorgen we in onze stad voor meer koelte in periodes van extreme hitte en bevorderen we de biodiversiteit door de ruimte voor planten en dieren te vergroten. In 2022 heeft de gemeente IJsselstein landelijk de 2e plek behaald op het NK Tegelwippen.

Vervang uw tegels voor gratis beplanting

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot 31 oktober 2023. Als gemeente gaan we hard aan de slag met het vergroenen van de openbare ruimte. Maar als gemeente kunnen we het niet alleen. Particuliere tuinen kunnen ook bijdragen aan het verminderen van wateroverlast en hittestress. Om het NK Tegelwippen tot een groot succes te maken heeft de gemeente IJsselstein de handen ineen geslagen met Intratuin IJsselstein. Als onderdeel van het NK Tegelwippen is het mogelijk om mee te doen met een actie voor gratis beplanting, in ruil voor uw tegels. Zo maken we het samen nog makkelijker voor u om voor groen te kiezen als vervanging van uw tegels. Ook kunt u uw tegels hergebruiken, bijvoorbeeld voor de aanleg van een border. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.

Gratis tegels inleveren bij Intratuin IJsselstein

Per huishouden kunt u 1 keer op deze locatie van 21 maart tot 31 oktober 2023 een onbeperkte hoeveelheid tegels inleveren. U volgt hiervoor de volgende stappen:

 • Meld de gewipte tegels aan op de website van het NK Tegelwippen.
 • Na aanmelding ontvang u een bevestigingsmail*.
 • Op vertoon van de bevestigingsmail, kunt u uw tegels gratis inleveren bij de Intratuin IJsselstein.
 • Na het inleveren van uw tegels, ontvangt u op vertoon van uw bevestiginsmail de gratis beplanting. U ontvangt maximaal 10 vooraf geselecteerde planten.

Tegels hergebruiken, in ruil voor gratis beplanting

Tegels kunt u uiteraard ook hergebruiken, bijvoorbeeld voor de aanleg van een border. Kijk voor tips over het hergebruik op de website van het NK Tegelwippen. Wil u uw tegels hergebruiken, volg dan onderstaande stappen:

 • Maak 3 foto’s: voordat u begint (oude situatie), een foto van de hoeveelheid tegels die verwijderd zijn (bijvoorbeeld gestapeld) en een foto van het eindresultaat.
 • Meld de gewipte tegels** aan op de website van het NK Tegelwippen.
 • Na aanmelding ontvang u een bevestigingsmail*.
 • Op vertoon van de bevestigingsmail en de foto's ontvangt u de gratis beplanting.

Wat telt als 1 tegel?

1 tegel is 30x30 cm. Alle tegels die groter óf kleiner zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.
Voorbeeld: wipt u klinkers, dan dient u dus meerdere klinkers te verwijderen om tot 1 tegel te komen

tegelwippen-social-liggend-1


Belangrijke informatie

Algemene voorwaarden van toepassing op de gehele actie.
*Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op via info@nk-tegelwippen.nl
**Wat leveren mijn gewipte tegels op? Meer informatie over de gratis beplanting vindt u in de tabel hieronder:

Hoeveelheid ingeleverde tegels: Hoeveelheid gratis beplanting:
1 tegel (30x30 cm) 1 plant
2 tegels 2 planten
3-5 tegels 4 planten
6-8 tegels 6 planten
9-11 tegels 8 planten
12+ tegels 10 planten

Voorwaarden NK Tegelwippen:

 • De actie loopt gedurende het NK Tegelwippen (21 maart tot en met 31 oktober 2023).
 • Voor de gehele actie geldt: op = op.
 • De actie is alleen geldig voor inwoners van de gemeente IJsselstein. Elk huishouden mag 1 keer meedoen. Dit wordt gecontroleerd.
 • Elke tegel telt! Verzamel dus zoveel mogelijk tegels uit uw voor- en achtertuin. De aanleg van geveltuintjes is momenteel niet toegestaan in IJsselstein door het ontbreken van richtlijnen. Wip dus geen tegels in de openbare ruimte.
 • Let op! We rekenen met een formaat tegel van 30x30 cm. Alle tegels die groter of kleiner zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.
 • U kunt uw tegels inleveren bij Intratuin IJsselstein; Weg der Verenigde Naties 2, Benschop.
 • U kunt maximaal 10 gratis planten ophalen. De hoeveelheid gratis beplanting hangt af van het aantal tegels dat u heeft gewipt. Zie hiervoor bovenstaande tabel.
 • Bakken, potten, potgrond en/of accessoires worden niet vergoed.
 • De organisatie behoudt zich het recht voor om zonder opgave van redenen deze actie te wijzigen of vroegtijdig te beëindigen. Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan, beslist de organisatie.