Inbraak en diefstal

Gemeente en politie werken nauw samen om IJsselstein nog veiliger te maken. Eén van de prioriteiten is het terugdringen van het aantal woninginbraken en autokraken. Hoewel nooit helemaal te voorkomen, kunt ook u de kans op een inbraak verminderen.

Beschrijving

Wat moet ik weten over woninginbraken?

 • 90% van de inbraken is een zogenaamde 'gelegenheidsinbraak'.
 • Een inbreker heeft 30 seconden nodig om binnen te komen.
 • U voorkomt de helft van de inbraken met eenvoudige maatregelen.

Wat kan ik zelf doen om woninginbraak te voorkomen?

Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Een goed, stevig slot op een deur helpt niet, als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Uit de praktijk blijkt namelijk dat een groot aantal woninginbraken eenvoudig voorkomen had kunnen worden en wel door een paar simpele maatregelen te treffen:

 • U zorgt voor vertraging. Hoe langer de inbraak duurt, hoe hoger de pakkans. Er bestaat een officieel keurmerk voor hang- en sluitwerk: het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 • Sluit uw woning goed af. Laat sleutels niet in de voordeur en draai deze altijd op slot. Sluit de ramen als u de woning verlaat.
 • Gebruik het nachtslot en zet ramen niet onbeheerd op de kiepstand.
 • Berg ladders of ander klimmateriaal op met een slot.
 • Laat onbekenden niet zomaar binnen. Vraag altijd om legitimatie, ook een onderhoudsmonteur. Vertrouwt u het niet; laat dan niemand binnen.
 • Zorg voor goede buitenverlichting. Dieven houden er niet van in het licht te werken. Binnenverlichting kan ook het idee geven dat er iemand thuis is.
 • Leg niets in het zicht en sluit de gordijnen.
 • Bij sommige sloten steekt de cilinder van het slot uit. Een inbreker kan deze met de tang afbreken en zo de deur openen.
 • Soms is het mogelijk om met een kleerhanger door de brievenbus te 'hengelen' naar het slot. Het slot kan dan zo worden opengetrokken. Draai de deur op slot, of plaats een kap over de brievenbus. Laat de sleutel niet in het slot aan de binnenkant van de deur zitten.
 • Veel inbraken worden gepleegd door het openbreken van raam of deur met een koevoet of schroevendraaier. U maakt het inbrekers moeilijk door het plaatsen van een anti-inbraak strip.
 • Bij sommige deuren is een spleet vrij tussen deur en kozijn. Een inbreker kan dan met een pasje of een stuk plastic tussen deur en kozijn 'flipperen' waardoor het slot opengaat. U voorkomt deze praktijk door de deur op slot te draaien en een anti-inbraakstrip te plaatsen.
 • Sommige inbrekers boren een klein gaatje onder het slot. Met een ijzerdraadje kunnen ze dan de sleutel draaien en daarmee het slot openen.
 • Vertel het uw buren wanneer u weggaat. Uw buren kunnen op de woning letten. Andersom kunt u ook letten op verdachte zaken tijdens de afwezigheid van uw buren. U belt de politie via 1-1-2 als u de situatie niet vertrouwd.
 • Pas op met sociale media. Maak geen meldingen dat u op vakantie gaat. Dat maakt het voor inbrekers wel makkelijk. Spreek ook geen aparte voicemailboodschap in en maak geen melding in uw elektronische handtekening.

Ziet u een verdachte situatie in uw buurt of wijk, twijfel niet en maak hiervan dan direct melding bij de politie via 112. Blijft u liever anoniem? Doe uw melding bij meld misdaad anoniem via 0800-7000.

Lees meer tips om woninginbraak te voorkomen.

Wat doe ik bij een woninginbraak?

Bent u slachtoffer geworden van een woninginbraak? U doet dan altijd aangifte bij de politie.

Wat is het certificaat Veilig Wonen?

De schrik is groot als mensen merken dat zij ongewenste 'visite' hebben gehad. Onderzoek bewijst dat inbraakpreventie de kans op inbraak met 95% verlaagd. Het certificaat 'Veilig Wonen' geeft aan dat bewoners maatregelen hebben genomen om een inbraak te voorkomen.

Het certificaat kost € 49,-.
De gemeente vergoed deze certificaatkosten.

Lees meer over het certificaat Veilig Wonen.

Autokraak

Iedere dag worden er auto’s gestolen en vinden er auto-inbraken plaats. Autokraak komt dan ook overal voor. Op parkeerplaatsen, bij evenementen, in parkeergarages of gewoon voor je huis in je eigen straat. Autokrakers kiezen vooral plekken waar veel auto’s staan en weinig mensen zijn. Ze weten waar ze moeten zijn en wat er te halen valt. Zelfs als u maar even kort weg bent bij de auto.

Een autokraker heeft slechts zo’n 20 seconden nodig om een autokraak te plegen. In deze tijd weten ze de auto te openen en te doorzoeken op spullen. Ze weten exact op welke plaatsen in de auto ze hun buit kunnen vinden, bijvoorbeeld in het dashboardkastje of onder de stoel. Maar ze kennen ook de verborgen plaatsen in de auto, spullen zijn ook daar niet veilig.

Hoe herken ik een autokraker?

Een autokraker is te herkennen aan kleine dingen. Soms werken ze alleen, maar ook wel in groepjes van twee of drie personen. Meestal worden ze verraden door hun gedrag als ze aan het verkennen zijn. Het is dus zaak goed te letten op personen of groepjes die onbestemd rondhangen, fietsen of lopen in de wijk. Ook een auto die met een draaiende motor lange tijd stil staat in de straat kan verdacht zijn.

Bel bij een verdachte situatie meteen 112
Elke verdachte situatie is een goede reden om te bellen. Hiermee helpt u de politie in actie te komen. Ga zelf niet op de situatie af.

Ziet u een autokraak, bel direct 112!
Probeer een goede beschrijving te geven van wat u ziet en waar u bent. Let op het uiterlijk van de verdachte persoon/personen, taal, kentekens, gedrag en waar verdachten heengaan. Elk detail vergroot de kans dat de politie succesvol kan ingrijpen.

Hoe kan ik een autokraak voorkomen?

 1. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto.
 2. Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. De daders zien met speciale scanners uw laptop al van ver!
 3. Zorg voor goede verlichting rondom uw woning ,bijvoorbeeld met bewegingssensor of schemerschakelaar. Inbrekers houden er niet van om in de schijnwerpers te staan. Houd de groenvoorziening rondom de woning laag.
 4. Hebt u een sleutelkaart? Stop uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Leg het minimaal 2 meter van de voordeur af. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.
 5. Plaats een extra startonderbreker, alarm of stuurslot in uw voertuig. Door deze maatregelen is uw voertuig extra beveiligd tegen diefstal.
 6. Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u (voor langere tijd) weg bent.

Het zijn eenvoudige tips die het dieven erg moeilijk maken om spullen uit uw auto te stelen of om uw auto te stelen.

Kijk voor meer tips: www.autokraak.nl