Energie en verduurzamen

Bent u eigen ondernemer? Vaak zijn er meerdere besparingsmogelijkheden. Wij helpen u graag op weg.

In de gemeente IJsselstein zijn helaas géén subsidies beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen bij bedrijven.

Wel zijn er verschillende landelijke subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van een bedrijf. Van advies tot concrete maatregelen. Op de website van de RVO vindt u een subsidie- en financieringswijzer.

Hieronder linken we door naar verschillende websites, onderverdeeld in: energiecrisis, direct besparen op energie, landelijke subsidies, fiscaal voordelig verduurzamen, financiering en verplichtingen vanuit de overheid.

Energiecrisis
Direct besparen op energie
Landelijke subsidies

Vattenfall heeft voor de zakelijke markt een MKB subsidiewijzer gemaakt. Makkelijk in gebruik én biedt volop informatie.

Voor provinciale subsidie energietransitie, klik hier. Let op! De aanvraagperiode sluit op 30 juni 2024, om 16.59 uur.

Btw en zonnepanelen, lees meer op de website van de Belastingdienst.

Wilt u duurzame energie gebruiken voor uw bedrijf? Misschien zijn zonnepanelen of een zonneboiler iets voor u. U kunt daarmee flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Zo verdient u de investering terug en verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand. Weetje: veel kantoorgebouwen moeten in 2023 energielabel C hebben.

Wilt u uw bedrijf verduurzamen met zonne-energie, ontdek hier alle mogelijkheden.
Duurzaam ondernemen met windenergie doet u zo.

Wegwijzer financiering voor verduurzaming: deze financiële wegwijzer is gericht aan eigenaren of gebruikers van klein maatschappelijk vastgoed die aan de slag willen met verduurzamen.

Fiscaal voordelig verduurzamen

Wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Lees meer over de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

Financieringsmogelijkheden

Energiefonds provincie Utrecht
De overheid maakt het verkrijgen van krediet makkelijker met de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Uw bank kan zo een 50% Staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. En dan is er ook nog de Borgstelling MKB (BMKB). Ook werkt de overheid aan een nieuwe regeling: de Borgstelling MKB-Groen.

Verplichtingen vanuit de overheid

Energiebesparingsplicht: dit moet je voor 2023 regelen. Verplichting kantoren vanaf 1 januari 2023 verplicht energielabel C.
Wettelijke energiebesparingsplicht: deze plicht geldt voor bedrijven en instellingen (Wet milieubeheer-inrichtingen) die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken.

Belastingdienst

Uitstel beleid ondernemers belastingdienst: kabinet helpt ondernemers door ruimer uitstelbeleid.