Inwoners

De gemeente IJsselstein vindt de gezondheid van haar inwoners belangrijk. De gemeente houdt de ontwikkelingen met betrekking tot coronavirus (COVID-19) goed in de gaten en volgt de adviezen van het RIVM op. Op de website van het RIVM vindt u alle vragen over het coronavirus of bel naar het landelijke informatienummer van Rijksoverheid 0800 -13 51 (tussen 08.00 en 20.00 uur). Voor meer informatie over het coronavirus vindt u op de website van de VRU

Klachten

Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen. Klik op de website van de Rijksoverheid voor het maken van een afspraak en/of meer informatie over het testen.

Vaccinatie tegen het coronavirus

Dej GGD regio Utrecht ontvangt  veel vragen van inwoners over wanneer ze aan de beurt zijn voor een vaccinatie. Goed om te weten dat het ministerie van VWS bepaalt wie er wanneer een vaccinatie krijgt. 

Lees meer over de vaccinatie op de website van de Rijksoverheid
Lees de nieuwsberichten van GGD regio Utrecht over het vaccineren

Afspraak maken
U kunt alleen een afspraak voor vaccinatie maken als de thuiswonende oudere een uitnodiging van het RIVM heeft ontvangen. Het telefoonnummer van het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer staat in de uitnodiging. 
•    Bel het 0800-nummer dat in uw uitnodiging staat en houd uw BSN-nummer bij de hand
•    Het callcenter stelt vragen of u geschikt bent voor de vaccinatie en vraagt u of uw vaccinatiegegevens gedeeld mogen worden met het RIVM en uw eigen huisarts
•    U maakt een afspraak voor de eerste én de tweede vaccinatie
•    Na minimaal vijf weken volgt uw tweede vaccinatie. Wanneer dit is, is afhankelijk van het soort vaccin dat u krijgt.
•    Vanaf zeven dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus
•    De gemeente biedt vanuit WMO mogelijk als servicevervoer aan, neem hiervoor contact op met uw gemeente

Breng dit mee naar uw vaccinatie
Bij bezoek aan de vaccinatielocatie is het volgende belangrijk:
•    Breng de per post ontvangen uitnodiging van uw werkgever mee
•    Breng uw paspoort, rijbewijs of ID-bewijs mee
•    Breng uw afspraakbevestiging samen met de gezondheidsverklaring mee
•    Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicatieoverzicht mee
•    Houd u aan de maatregelen; draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand van anderen
•    Volg de aanwijzingen van de hosts en personeel op
•    Tip: draag ruim zittende bovenkleding voor de vaccinatie in uw bovenarm
•    Breng eventueel aanvullende informatie mee van uw behandelend arts

Na uw vaccinatie
Na de vaccinatie vragen wij u 15 minuten plaats te nemen in de speciale wachtruimte tot u naar huis kan gaan.
•    U ontvangt een registratie van de vaccinatie
•    U mag autorijden na de vaccinatie, doe dat niet bij last van bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
•    Pijnlijke prikplek
•    Hoofdpijn
•    Moe zijn
•    Spierpijn
•    Koorts
Vanaf zeven dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus
Na de vaccinatie is het nog steeds belangrijk om u zich aan de maatregelen te houden; was regelmatig uw handen, houd 1,5 meter afstand, draag een mondkapje, nies- en hoest in de ellenboog, en laat u testen als u klachten heeft.

Belangrijke stap

Om uzelf en uiteindelijk de mensen om u heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccineren de belangrijkste stap. Dan krijgen we samen stapje voor stapje meer vrijheid terug.
Elk goedgekeurd vaccin is op veel mensen getest. Zo weten we zeker dat het ons goed beschermt en veilig is. Meer informatie vindt u op www.coronavaccinatie.nl.

Overzichten ontwikkelingen COVID-19 virus

Bent u geïnteresserd in overzichten en cijfers in de ontwikkelingen in het Covid-19 virus. Kijk op het Coronadashboard van de Rijksoverheid of op de Corona Locator Nederland

20 april, winkels en terrassen deels open, avondklok opgeheven

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.  

De volgende maatregel wordt versoepeld per 26 april:

Hoger Onderwjis open
Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen per maandag 26 april 1 dag per week fysiek les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden.

Versoepelingen per 28 april

Einde avondklok
Op 28 april om 04:30 ‘s ochtends vervalt de avondklok.

Thuisbezoek naar 2 personen
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten die je in een week hebt. Ga je op bezoek? Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Onderwijs
Voor alle onderwijsniveaus mag er onderwijs gegeven worden op externe locaties. Dit geldt ook voor praktijkonderwijs en was al toegestaan voor het voortgezet onderwijs. Hiermee krijgen onderwijs instellingen de gelegenheid om de onderwijscapaciteit op 1,5 meter te laten groeien.

Daarnaast worden de bibliotheken van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs heropend voor zelfstudie.

Terrassen buiten open
Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Die vindt u op de website van De Rijksoverheid.

Winkels en markten open
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dit houdt in dat ook de niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, weer open mogen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Die vindt u op de website van De Rijksoverheid.

Theorie-examens mogelijk
Theorie-examens voor het besturen van een voertuig kunnen weer worden afgenomen.

Uitvaarten
Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd van 50 naar 100.

Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid​​​​​. 

Mondkapjes verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/mondkapjes

CoronaMelder-app

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vakantie

Gaat u op vakantie?

Klik hier voor meer informatie over 'Reizen binnen Europa; 'Reizen buiten Europa'; 'Toeristen in Nederland' of Bekijk de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan

Openingstijden stadhuis

In verband met het Coronavirus is het Klantcontactcentrum voor het aanvragen en afhalen van documenten geopend van: maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.30 uur. En is het mogelijk om op afspraak op woensdag en vrijdagavond tussen 18.00- 20.00 uur een document aan te vragen.

Bereikbaarheid Jeugdteam

Vanwege het Coronavirus heeft het Jeugdteam IJsselstein een aangepast beleid. Het kantoor aan de Merkelbachlaan 2 (In het WOC) zal tot en met 17 januari gesloten blijven. Ze blijven telefonisch bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 030-686 9901. U krijgt dan een voicemailbericht te horen. Spreekt u deze alstublieft duidelijk in met uw vraag, naam en telefoonnummer. U wordt dan door een van de medewerkers zo spoedig mogelijk teruggebeld maar in elk geval binnen 24 uur. Ook de inbox van ijsselstein@jeugdteam.nu wordt bijgehouden. Uw eigen contactpersoon bij het Jeugdteam blijft ook bereikbaar via de telefoon en e-mail op de bij u bekende werkdagen. In geval van spoed buiten de openingstijden van het Jeugdteam IJsselstein kunt u Veilig Thuis bellen op 0800 2000. In levensbedreigende situaties adviseren wij u 112 te bellen. Kijk voor meer infomatie op: www.jeugdteam.nu

Bereikbaarheid Sociaal Team

Ook het Sociaal team heeft een aangepast beleid. Zij hebben geen inloopspreekuur. Doen geen huisbezoeken en hebben alleen telefonisch contact. Als inwoners bellen kunnen ze de voicemail inspreken en worden ze binnen 24 uur teruggebeld. Kijk voor meer informatie op: www.sociaalteam.nu. In levensbedreigende situaties adviseren wij u 112 te bellen.

Reinigingsbedrijf Midden Nederland

De medewerkers van RMN hebben een cruciaal beroep en werken in deze moeilijke omstandigheden toch door. Daar zijn we super blij mee. Het is namelijk erg belangrijk om de inzameling van huishoudelijk afval en overige taken goed uit te kunnen blijven voeren. Wij vragen onze inwoners respecteer de maatregelen zodat ze hun werk kunnen blijven doen. En nogmaals de oproep: kom alleen naar het recyclingsstation als het echt nodig is.

Corona maatregelen en dienstverlening Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN)