Ondernemers
Ondernemersvragen? Klik op de button om je vraag te stellen
Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen voor ondernemers en werkgevers en werknemers door de uitbraak van het coronavirus.
Ondernemen in een 1,5-metersamenleving is een grote uitdaging. Branches hebben hard gewerkt aan protocollen om de nieuwe situatie zo werkbaar mogelijk te maken. Het is belangrijk dat zij hierbij ook werknemers betrekken, bijvoorbeeld via de vakbonden. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Op deze website vind je per branche de formeel vastgestelde protocollen, en daarmee de voor jou relevante afspraken.
Nederland heeft te maken met een nieuwe werkelijkheid: grote delen van onze bedrijvigheid liggen stil, of hebben moeite de bedrijfsvoering voort te zetten. Het corona-virus en de genomen maatregelen kunnen grote impact hebben op uw onderneming.
De overheid biedt een pakket aan maatregelen om banen en inkomens te beschermen. De maatregelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat u uw personeel kan doorbetalen, biedt zelfstandigen een overbrugging en maakt het via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk de crisis zo goed mogelijk te doorstaan.
Door middel van onderstaande links willen wij u zo goed mogelijk verwijzen naar die instanties die u kunnen helpen met het beantwoorden van uw vragen.
- Algemene vragen over financiële regelingen
- Belastingmaatregelen
- BSR uitstel van betaling gemeentelijke heffingen en/of waterschapsbelasting
- Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)
- Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL)
- Garantie Ondernemersfinanciering (GO)
- Klein Krediet Corona (KKC)
- Overbruggingskrediet voor groeibedrijven gericht op startups en scalups (Coronaoverbruggingslening COL)
- Qredits
- Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)
- Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) IJsselstein
- Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
- Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), compensatieregeling. Let op! Uitbreiding TOGS-regeling: ook voor ondernemers in de non-food
Advies branches
- Kamer van Koophandel
- KVK Coronaloket
- Koninklijke Horeca Nederland
- LTO
- MKB-Nederland
- VNO-NCW
- ZZP-Nederland/corona
- Ondernemers klankbord
Winkeliers
- INretail (brancheorganisatie non-food)
- Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers
Er is een landelijke telefoonnummer geopend voor ondernemersvragen over Corona tel 0800 - 2117.
Het Team Uitbraakmanagement van GGD regio Utrecht ondersteunt o.a. bedrijven, horeca en (sport)verenigingen bij vraagstukken rondom het coronavirus. Zij merken dat er behoefte is aan meer informatie over omgaan met coronamaatregelen op de werkvloer, maar dat nog niet iedereen Team Uitbraakmanagement weet te vinden. Daarom is er een nieuwsbrief opgesteld. De eerste editie is speciaal voor contactberoepen. Via het inschrijfformulier kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrieven voor bedrijven, horeca, (sport)verenigingen en contactberoepen.
Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. U kunt bij veel winkels ook winkelen op afspraak of bestellen en afhalen.
Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering. Tijdens de avondklok zijn deze winkels gesloten tussen 20:45 en 06:00 uur. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.