Ondernemers

Ondernemersvragen? Klik op de button om je vraag te stellen

Stel uw vraag

TONK & TOZO

Steunmaatregelen TONK 2 en TOZO 5 beschikbaar voor inwoners van Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein

De economie veert weer op nu de coronacijfers dalen, maar veel mensen ondervinden nog de financiële gevolgen van de coronacrisis. De overheid riep diverse steunmaatregelen in het leven, waaronder TOZO (Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers) en TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Vanaf 1 juli kunnen inwoners van Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein bij WIL een aanvraag indienen voor TONK 2 en TOZO 5.

Wat is de TONK?

Is uw inkomen door corona erg gedaald en kunt u uw woonkosten niet meer betalen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Gemeenten mogen zelf de TONK-regeling invullen. WIL voert de TONK-regeling uit in opdracht van de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein. De aanvraagprocedure voor TONK is sinds de eerste start wat aangepast. Het kan zijn dat het aanvragen van TONK voor inwoners nu toch interessant is. TONK 1 kan nog aangevraagd worden tot en met 31 juli 2021. TONK 2 kan aangevraagd worden van 1 juli tot en met 31 oktober 2021. Meer informatie en aanvraagformulieren zijn beschikbaar via www.wil-lekstroom.nl/tonk.

TOZO 5 beschikbaar

Voor zelfstandige ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis is nu de TOZO 5 opengezet. Kijk op www.wil-lekstroom.nl/tozo voor meer informatie en een aanvraagformulier.

Ondernemen en werken in coronatijd 
Nieuwe verzamelwebsite voor protocollen

Ondernemen in een 1,5-metersamenleving is een grote uitdaging. Branches hebben hard gewerkt aan protocollen om de nieuwe situatie zo werkbaar mogelijk te maken. Het is belangrijk dat zij hierbij ook werknemers betrekken, bijvoorbeeld via de vakbonden. In een protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Op deze website vind u per branche de formeel vastgestelde protocollen, en daarmee de voor u relevante afspraken.

Maatregelen voor ondernemers

Nederland heeft te maken met een nieuwe werkelijkheid: grote delen van onze bedrijvigheid liggen stil, of hebben moeite de bedrijfsvoering voort te zetten. Het corona-virus en de genomen maatregelen kunnen grote impact hebben op uw onderneming.

De overheid biedt een pakket aan maatregelen om banen en inkomens te beschermen. De maatregelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat u uw personeel kan doorbetalen, biedt zelfstandigen een overbrugging en maakt het via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk de crisis zo goed mogelijk te doorstaan.

Door middel van onderstaande links willen wij u zo goed mogelijk verwijzen naar die instanties die u kunnen helpen met het beantwoorden van uw vragen.

Advies branches

Winkeliers 

Er is een landelijke telefoonnummer geopend voor ondernemersvragen over Corona tel 0800 - 2117.

Het Team Uitbraakmanagement van GGD regio Utrecht ondersteunt o.a. bedrijven, horeca en (sport)verenigingen bij vraagstukken rondom het coronavirus. Zij merken dat er behoefte is aan meer informatie over omgaan met coronamaatregelen op de werkvloer, maar dat nog niet iedereen Team Uitbraakmanagement weet te vinden. Daarom is er een nieuwsbrief opgesteld. De eerste editie is speciaal voor contactberoepen. Via het inschrijfformulier kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrieven voor bedrijven, horeca, (sport)verenigingen en contactberoepen. 

Boodschappen doen en winkelen

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden. Ook warenmarkten mogen volledig open op 1,5 meter.
Meer informatie leest u op www.rijksoverheid.nl