9 maart, voorbereiding op komst van Oekraïense vluchtelingen

IJsselstein bereidt zich voor op komst van vluchtelingen uit Oekraïne en brengt voormalig pand basisschool De Wenteltrap in gereedheid voor opvang.

Met afschuw volgen de leden van de gemeenteraad en het college van IJsselstein de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne. Ruim een miljoen mensen ontvluchten de oorlog en het einde is nog niet in zicht. Burgemeester Patrick van Domburg: ‘Met ontzetting zien we de beelden van de Russische inval in Oekraïne; een onaanvaardbare daad van geweld. De roep van de Oekraïners en veel Russen om vrede, vrijheid en recht is ook de onze. Wij staan naast hen in hun strijd voor deze gedeelde waarden en voelen de verplichting om de vluchtelingen te helpen vanuit ons hart. Uit solidariteit met al die mensen die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten.’

IJsselstein zal de komende weken gelegenheid voor opvang voor 50 tot 100 vluchtelingen in gereedheid brengen. De gemeente richt zich vooral op de noodopvang, registratie en coördinatie van de vluchtelingen. Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met maatschappelijke partners.

De intentie is om de vluchtelingen voor langere tijd op te vangen. Hoe lang de opvang gaat duren, is nu nog niet bekend. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht manen burgemeesters tot voorzichtigheid bij de particuliere opvang in gastgezinnen. Zij schatten in dat de vluchtelingen uiteindelijk langdurig opgevangen moeten worden. Het is daarom belangrijk om ook duurzame opvang in beeld te brengen.

Samen voor Oekraïne

Wilt u ook meehelpen, een actie beginnen, heeft u een vraag of heeft u zelf al vluchtelingen in huis? Meldt u zich dan alstublieft bij de gemeente via samenvooroekraine@ijsselstein.nl of telefoonnummer 14 030. U kunt de ontwikkelingen in IJsselstein volgen via www.ijsselstein.nl/samenvooroekraine. Daar vindt u ook informatie van andere organisaties.