Eerste Oekraïense vluchtelingen in De Wenteltrap

Sinds donderdag 24 maart vangt de gemeente IJsselstein de eerste vluchtelingen uit Oekraïne op in De Wenteltrap. Het gaat om een eerste groep van 19 mannen, vrouwen en kinderen. Bij gastgezinnen en een kerk zijn ongeveer 35 vluchtelingen ondergebracht. De verwachting is dat deze aantallen zullen stijgen.

De eerste groep in het oude pand van basisschool De Wenteltrap aan de Baden Powellweg bestaat uit 8 vrouwen, 6 kinderen en 5 mannen. De mensen worden opgevangen door vrijwilligers van Stichting Pulse. De eerste dagen zijn er ongeveer 10 mensen aanwezig om de vluchtelingen op te vangen en wegwijs te maken. Ook 's nachts is er bezetting. De gemeente schrijft ze maandag 28 maart ter plekke in. Burgemeester Patrick van Domburg bezocht de vluchtelingen vrijdag 25 maart om ze persoonlijk welkom te heten.

Er zijn voorlopig voldoende kleding, spullen en levensmiddelen dankzij de donaties van inwoners en bedrijven. De eerste week worden de maaltijden verzorgd. Voor het avondeten kunnen de mensen in die tijd terecht bij het vlakbij gelegen verzorgingshuis Ewoud.

De vluchtelingen hebben de eerste periode vooral behoefte aan rust en veiligheid. De eerste verhalen die zij delen, zijn schrijnend. Alle faciliteiten om steeds meer voor zichzelf te kunnen gaan zorgen, zijn aanwezig. Vrijwilligers van Pulse en de gemeente proberen flexibel in te spelen op de omvang van de groep

In De Wenteltrap vangt de gemeente alleen mensen op die via coördinatie door de veiligheidsregio worden doorverwezen. In totaal is er plek voor 50 mensen.

Meer informatie

De gemeente houdt een blog bij op de website. Daar zijn ook antwoorden op veelgestelde vragen te vinden en doorverwijzingen naar andere organisaties. Kijk op www.ijsselstein.nl/samenvooroekraine. Heeft u een vraag aan de gemeente, bel dan met 14 030 of stuur een mailtje naar samenvooroekraine@ijsselstein.nl.