Groot onderhoud aan IJsselsteinse monumenten

IJsselstein is trots op de monumentale uitstraling van haar binnenstad. Eeuwenoude monumenten zoals onder andere de Oude Nicolaaskerk, de Nicolaasbasiliek, de Waag en het historisch stadhuis bepalen het historische karakter van de stad. Wethouder Kees Geldof: Wij zijn zuinig op onze monumenten. Goed onderhoud is de basis om deze prachtige monumenten voor de toekomst te behouden. We hebben na een aanbesteding een meerjaren onderhoudsovereenkomst afgesloten met aannemer Jurriëns BV. 
Op woensdag 17 februari ondertekenden wethouder Kees Geldof en Martin Veerman, directeur Jurriëns, de overeenkomst. 

Groot onderhoud 2021

De inwoners van IJsselstein zullen in het voorjaar zien dat de toren van de Oude Nicolaaskerk in de steigers wordt gezet. De kerktoren uit 1535 van architect Alessandro Pasqualini is het oudste voorbeeld van de Renaissance Architectuur in de Noordelijke Nederlanden. In de jaren tachtig is deze toren voor het laatst grootschalig onderhouden. Nu 40 jaar later is het tijd voor weer een grote onderhoudsbeurt: werkzaamheden aan dak- en vloerafwerking; herstel natuursteen aan de gevel; vernieuwen van grote delen van het voegwerk, gevelstenen en loodwerk. Ook krijgt de toren een schilderbeurt. 

In 2017/2018 is de toren van de Nicolaasbasiliek aan de buitenzijde onderhouden. Het schilderwerk van de wijzerplaten is destijds niet meegenomen. De wijzerplaten zijn nu aan de beurt samen met de wijzerplaatverlichting. 

In 2019/2020 hebben er werkzaamheden plaatsgevonden aan het Historisch Stadhuis. Door deze werkzaamheden is het aanzicht van het monument aanzienlijk verbeterd. De werkzaamheden hadden voornamelijk betrekking op het schilderwerk en de kozijnen. Dit jaar worden het klokkentorentje (ook hier worden onder andere de wijzerplaten geschilderd)  aangepakt en zullen er aan het dak werkzaamheden plaatsvinden.

De heer Veerman en wethouder Geldof
Van links naar rechts Martin Veerman, directeur Jurriëns en wethouder Kees Geldof