Overlast piepende sneltram

Sinds 9 juli rijdt de sneltram weer. De omwonenden hebben last van het snerpende piepgeluid waarmee de tram door de bogen rijdt en sturen ons berichten met de vraag om dit probleem op te lossen. Wij begrijpen de radeloosheid, maar wij kunnen het niet oplossen omdat de provincie Utrecht is de eigenaar van de sneltram en het spoor.

Sinds 9 juli rijdt de sneltram weer. Reizigers kunnen eindelijk weer gebruik maken van een comfortabel vervoersmiddel om van IJsselstein naar  Utrecht te reizen. Veel mensen zijn blij en maken graag gebruik van de sneltram. 
Voor meerdere omwonenden betekent het echter dat zij sinds die tijd opnieuw geconfronteerd worden met het snerpende piepgeluid waarmee de tram door de bogen rijdt. Zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat horen zij acht keer per uur het schelle piepende geluid. Lekker van de zomer genieten in de tuin of op balkon is er voor hen niet bij.  

Het geluid wordt met name waargenomen in de omgeving van de Praagsingel, halte Binnenstad en Weegbree. De omwonenden worden er gek van en sturen ons berichten met de vraag om dit probleem op te lossen.
Wij begrijpen de radeloosheid en leven mee met onze inwoners, maar wij kunnen het niet oplossen.
De provincie Utrecht is de eigenaar van de sneltram en het spoor. Alleen de provincie kan het probleem oplossen. Dat wil niet zeggen dat wij als gemeente niets doen. Onze beleidsmedewerker Mobiliteit heeft contact met  zijn collega bij de provincie Utrecht en hetzelfde geldt voor de communicatiecollega’s. Ook bestuurlijk heeft wethouder Peter Bekker geregeld contact met de gedeputeerde Anne Schaddelee om te benadrukken dat het probleem nú opgelost moet worden. 
Ook in de gemeente Nieuwegein klagen mensen over het snerpende piepende geluid van de tram. Gezamenlijk trekken de gemeenten IJsselstein en Nieuwegein met de provincie op. De provincie luistert én handelt maar zij hebben de juiste oplossing ook nog niet. Zij vertellen ons dat er enige tijd nodig is om het vet dat via het smeersysteem in de tram op de trambaan terecht komt z’n werk te laten doen om het geluidsniveau te dempen. 
Inmiddels is het aantal overleggen met de provincie verhoogd en vindt er wekelijks overleg plaats. Ook ons geduld is op en we voeren de druk op. Eerder heeft druk geleid tot het plaatsen van de smeerinstallaties met voorrang in IJsselstein. Nu de problemen nog niet opgelost zijn blijven we druk zetten zodat het oplossen van de overlast van het snerpende piepende geluid de hoogste prioriteit van de provincie Utrecht blijft houden.