Regels giften veranderd

Giften tot € 1.200,- per jaar hoeft u niet meer te melden

Ontvangt u via WIL (Werk & Inkomen Lekstroom) een uitkering vanuit de Participatiewet? Dan krijgt u misschien weleens een gift van iemand. 
Bijvoorbeeld: 

  • Iemand betaalt weleens een rekening voor u
  • U krijgt soms geld van familie om uw maandlasten te kunnen betalen
  • U krijgt geregeld een tas boodschappen
  • Een kerstpakket

Zijn deze giften van januari tot en met december 2021 bij elkaar opgeteld lager dan € 1.200,-? Dan hoeft u dit niet meer te melden aan WIL. De nieuwe regels gelden meteen voor het hele jaar 2021. In januari 2022 begint een nieuwe periode.
Wat moet u wel blijven melden? 

Krijgt u van januari tot en met december giften (in geld of spullen) die bij elkaar opgeteld meer waard zijn dan € 1.200,-? Dan bent u verplicht alle giften die u extra krijgt te melden aan WIL. Wij halen het dan van uw uitkering af. Zijn er bijzondere persoonlijke omstandigheden waarom u extra giften hebt gekregen? Neem dan contact op met WIL. Bent u van mening dat u na 1 januari 2021 onterecht gekort bent op uw uitkering vanwege één of meerdere giften ter waarde van € 1.200,- of minder? Dan kunt u contact opnemen met de klantenservice. 

Let op! De nieuwe regels gelden niet voor inkomsten door werk of als zelfstandige. Die inkomsten moet u altijd blijven melden.

Heeft u vragen?

Meer informatie over de regels rondom giften vindt u op de website van WIL.
U kunt ook telefonisch contact op nemen met WIL. Op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur via 030 - 7022 300.