Staatssecretaris Volksgezondheid Van Ooijen bezoekt IJsselstein

bezoek staatssecretaris Van OoijenGistermiddag, maandag 14 maart, bezocht staatssecretaris Volksgezondheid de heer Van Ooijen IJsselstein. Aanleiding van het bezoek is het lokaal Preventieakkoord 2022 van de gemeente IJsselstein. In het akkoord staan initiatieven gericht  op de thema’s gezond gewicht, bewegen, genotmiddelen en mentale gezondheid. De interesse van de staatssecretaris werd geprikkeld omdat IJsselstein de thema’s alcohol én mentale gezondheid  in het akkoord heeft opgenomen. 
Wethouder Eveline Schell: “Samen maken we de stad. Wij vinden het belangrijk om ook met elkaar (gemeente, professionals, vrijwilligers en inwoners) ervoor te zorgen dat iedereen in IJsselstein de mogelijkheid heeft om gezonde en vitale keuzes te maken. Gezondheid en vitaliteit is immers voor iedereen van onschatbare waarde. Het preventieakkoord biedt de mogelijkheid extra in te zeten op preventie en  om hierin grote stappen voorwaarts te kunnen zetten“

Tijdens de ontmoeting sprak de staatssecretaris met docenten en leerlingen van het Cals College. Deze school behaalde vorige week nog het vignet ‘Gezonde School’. De docenten vertelden over hun lessen gericht op alcohol en drugspreventie seksualiteit en relaties. De leerlingen antwoordde hoe zij deze lessen ervaarden en wat zij ervan geleerd hebben. .

Welzijnsstichting Pulse en stichting Zorgsaam spraken met de staatssecretaris over de activiteiten op de thema’s uit het akkoord. Zij benadrukten het belang van de goede samenwerking tussen zorg en welzijn. Zij benoemden onder andere de initiatieven  ‘Welzijn op recept’ en ‘Positieve gezondheid’ en de meerwaarde hiervan. 
Een inwoner sloot hierop aan door haar verhaal, te vertellen over de  cursus ‘Creatief Leven’. Deze cursus heeft haar geholpen  sterk in haar schoenen te staan. Blij vertelde zij dat dit haar energie geeft voor een mooie toekomst.

Tot slot bracht de staatssecretaris een bezoek aan het Cruyffcourt. Jongeren waren daar aan het voetballen onder begeleiding van de buurtsportcoaches en een jongerenwerker. Een mooier voorbeeld van gezondheid en vitaliteit op een mooie zonnige middag kan je niet hebben. 
De staatssecretaris nam de kans om ongedwongen met de jongerenmedewerker een praatje te maken over zijn ervaringen met sport en spel met jongeren. 

Geïnteresserd in het preventieakkoord 2020? U leest het hier.