Nieuwe afvalinzameling

Inzameling huishoudelijk afval is veranderd

In 2022/2023 is het ophalen van afval in onze gemeente veranderd, met als doel om in 2025 70% van het afval te scheiden. Dit staat ook in het afvalbeleidsplan (pdf, 9,47 MB). Dit betekent dat inwoners nog maar 100 kilogram restafval per persoon per jaar mogen produceren. Nu is dat nog 200 kilogram per persoon per jaar.

Beschrijving

Wat is er veranderd?

Woningen met tuin

Heeft u een woning met een tuin, dan heeft u een aparte container (kliko) voor Plastic, Metaal (blik) en Drankenkartons (PMD) gekregen. Zo kunt u dit afval makkelijker scheiden en het milieu sparen. Als u PMD goed scheidt, houdt u weinig restafval over. Daarom leegt RMN de restafvalcontainer in het vervolg 1 keer per 4 weken.

Kleinere woningen met een kleine tuin

Heeft u een woning met tuin met een perceeloppervlakte kleiner dan 130 m2 (oppervlakte begane grond, inclusief tuin)? U maakt in het vervolg gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer voor restafval. Deze container opent u met een pasje.

Flat/appartement

Woont u in een flat of appartement? Dan maakt u in het vervolg (als dit al niet zo was) gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer voor restafval. Deze container opent u met uw pasje. Op sommige locaties zijn bij flats/appartementen ook nieuwe containers voor Plastic, Metaal (blik), Drankenkartons (PMD) en Groente, Fruit en Etensresten (GF + E) neergezet.

Meest gestelde vragen

Welk afval hoort in welke afvalbak?

Raadpleeg de RMN-app of de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal om te zien welk afval in welke afvalbak hoort.

Hoe zijn de plekken voor ondergrondse containers bepaald?

Deze plekken zijn samen met buurtbewoners bepaald op basis van criteria (pdf, 157 kB). Ook bewoners van flats en appartementen maken gebruik van de ondergrondse containers voor restafval.

Hoe open ik de ondergrondse container?

U krijgt van RMN een brief en uw pasje om de voor u geselecteerde ondergrondse container te openen.

Afmeting van de container die u heeft gekregen

Elk huishouden met een tuin heeft een container van 240 liter gekregen, omdat dit in de praktijk nodig blijkt te zijn voor een gemiddeld huishouden. Is uw container van 240 liter voor PMD na 3 maanden te groot, dan kunt u deze gratis omruilen voor een kleinere container van 140 liter. Mail met RMN of bel 0900-6039222.

Mag ik mijn restafvalcontainer houden als mijn perceel kleiner is dan 130 m2?

Nee, dat kan niet. U moet de (ondergrondse) container voor restafval gaan gebruiken. Er komt geen vuilniswagen van RMN meer om uw container te legen.

Waarom gaat mijn ondergrondse container zonder pas open?

Er is een leveringsprobleem met de chips voor ondergrondse containers. Daardoor werken een aantal containers nog niet met de pas. We proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Maar zijn afhankelijk van de levering van de chips.