Trouwen

Bent u van plan om te trouwen, meld dit dan bij de gemeente waar u wilt trouwen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen. U moet alle gegevens van uzelf, uw aanstaande en getuige(n) doorgeven. Dat kan tot maximaal 2 weken voor de trouwdatum. Trouwt u in IJsselstein? Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken!

U moet een paar zaken bij de gemeente regelen, ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat.

Beschrijving

Hoe werkt het

  • Maak een afspraak of neem telefonisch contact met ons op via 14 030;
  • Komt u uit het buitenland? We hebben extra informatie van u nodig. Neem telefonisch contact met ons op via 14 030;
  • Er moeten minimaal 14 kalenderdagen zitten tussen de melding en de trouwdatum. Na de melding heeft u maximaal 1 jaar de tijd om te trouwen.

Officiële trouwlocaties

In onze gemeente zijn er verschillende officiële trouwlocaties beschikbaar, zoals Overtoom, het Historisch Stadhuis, Restaurant Rivers Marnemoende, en Bar Brasserie Joris. Dit zijn door de gemeente goedgekeurde plekken waar u mag trouwen. Wilt u in een andere gemeente trouwen, dan moet u deze zaken regelen bij de gemeente waar de huwelijksvoltrekking (het ja-woord) plaatsvindt.

U mag zelf kiezen waar u wilt trouwen in IJsselstein. Trouwt u niet op een officiële trouwlocatie, dan moet de plek door de gemeente worden aangewezen als trouwlocatie. Hier betaalt u extra voor. Vraag aan bij de gemeente door te bellen met 14 030.

Locatie Wanneer Kosten
Stadhuis Overtoom 1 Maandag t/m vrijdag € 406,20
  Zaterdag € 502,05
Historisch Stadhuis Maandag t/m vrijdag € 524,70
  Zaterdag € 620,55
*Marnemoende, Bar brasserie Joris Maandag t/m vrijdag € 406,20
  Zaterdag € 502,05
**Stadhuis Overtoom 1, trouwzaal Maandagochtend om 09.00 uur of 09.30 uur Kosteloos
Bijzonder huis Maandag t/m vrijdag € 406,20
  Zaterdag € 502,05

*Dit zijn kosten die u aan de gemeente betaalt. De kosten voor het gebruik van een trouwlocatie betaalt u aan de persoon die verantwoordelijk is voor de locatie.

**Alleen inwoners van IJsselstein kunnen gratis trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan in IJsselstein. In ieder geval 1 van de partners woont in IJsselstein. Het huwelijk of partnerschap gebeurt in de trouwzaal (adres: Overtoom 1). Er is geen ceremonie. De bijeenkomst duurt ongeveer 10 minuten. Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn. Het bruidspaar meegerekend en minimaal 2 of maximaal 4 getuigen.

Meenemen

Neem naar de huwelijksceremonie een geldig(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee van u en uw aanstaande.

Kosten

Melden dat u wilt trouwen (voorgenomen huwelijk) is gratis.

Huwelijksboekje geprint, crèmekleurige omslag € 20,80.

Huwelijksboekje geprint, luxe donkerblauwe omslag € 36,15.

Meer weten

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over trouwen, geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract.