Robaterrein

Roba Metals gaat mogelijk verhuizen naar Lopik. We onderzoeken of het mogelijk is om in dat geval huizen te bouwen aan de Zomerdijk.

Wat?

Op het terrein dat ligt tussen de Zomerdijk, Dekschuit, Hollandse IJssel en Kerspellaan zit nu het bedrijf Roba Metals. Roba Metals gaat mogelijk verhuizen naar Lopik. We onderzoeken of het mogelijk is om in dat geval huizen te bouwen aan de Zomerdijk.

Waarom?

In onze stad is er veel vraag naar woningen, vooral voor jongeren en ouderen. Tot 2030 willen we 2.500 nieuwe woningen bouwen, dat staat in onze Woonvisie. Door uitbreiding van het aantal woningen kunnen we het aantal inwoners in onze stad behouden. Maar ook voorzieningen zoals winkels en het theater.

Hoe?

Op 7 maart heeft de gemeenteraad de hoofdrichting voor mogelijke woningbouw vastgesteld. Vervolgens is er op 11 maart een 1e informatiebijeenkomst voor buurtbewoners. Met de hoofdrichting en de resultaten van de participatie maken we een Nota van Uitgangspunten. Hierin staan de voorwaarden voor het toekomstige ontwerpplan. De gemeenteraad neemt waarschijnlijk voor de zomer van 2024 hierover een besluit. Na de zomer start waarschijnlijk de officiële ruimtelijke procedure om het omgevingsplan (vroeger bestemmingsplan) te wijzigen. De verwachting is dat de gemeenteraad hierover in 2025 een besluit neemt.

Wanneer?

De verwachte planning:

  • 10 april 2024: 2e informatiebijeenkomst voor buurtbewoners. Aanmelden kan via https://nieuwbouwroba.nl/
  • 7 maart 2024: de gemeenteraad heeft een besluit genomen over de hoofdrichting voor de Nota van Uitgangspunten voor woningbouw.
  • 11 maart 2024: 1e informatiebijeenkomst voor buurtbewoners. Aanmelden kan via https://nieuwbouwroba.nl/
  • Zomer 2024: de gemeenteraad neemt een besluit over de Nota van Uitgangspunten. Hierin staan de voorwaarden voor het toekomstige ontwerpplan.
  • 2025: de gemeenteraad neemt een besluit over de wijziging van het Omgevingsplan (vroeger bestemmingsplan)
  • 2028 of later: start bouw, na de verhuizing van Roba en sloop van bestaande gebouwen.