Naamskeuze achternaam (ongeboren) kind

Ouders mogen zelf bepalen welke achternaam de kinderen zullen krijgen. Belangrijk is dat alle kinderen uit één relatie tussen man en vrouw dezelfde achternaam hebben.

Beschrijving

De naamskeuze geldt voor alle kinderen uit de relatie. Als u toestemming krijgt voor het wijzigen van de naam, wijzigen alle persoonsgegevens in de Basis Registratie van de gemeente. Een wijziging van de achternaam geeft u persoonlijk door aan het loket in het stadhuis.

Hoe werkt het

U geeft de achternaam van uw (ongeboren) kind door tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte, bij erkenning of bij adoptie.

Wanneer gehuwde ouders geen naamskeuze maken, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.

Wanneer niet-gehuwde ouders geen naamskeuze maken, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Het maakt niet uit of de vader het kind heeft erkend. Wanneer de ouders willen dat het kind de achternaam van de vader krijgt, vindt de naamkeuze bij de erkenning plaats.

Wanneer u uw kind de achternaam van de moeder wilt geven, geeft u de naamskeuze door voor de geboorteaangifte. De keuze geldt ook voor de eventuele volgende kinderen uit dezelfde relatie. Omdat de moeder vaak niet bij de geboorteaangifte aanwezig is, moet de akte van naamskeuze vóór die tijd worden opgemaakt.

Op afspraak

Neem telefonisch contact op met Burgerlijke stand via 14 030.

Meenemen

Neem een geldig legitmatiebewijs mee.