Oplaadpunten elektrisch rijden

Elektrische auto's zijn schoon en stil. Omdat we een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving belangrijk vinden, stimuleren we het gebruik van elektrische auto's.

Beschrijving

Publieke oplaadpunten

Op de website van MRA-e kunt u een overzicht van alle openbare oplaadpunten vinden.

Oplaadpunt eigen terrein

Kunt u uw elektrische auto op uw eigen terrein parkeren, dan moet u zelf voor een laadpaal zorgen. Dit geldt ook voor bedrijven met eigen parkeergelegenheid.

Vindt u dat er te weinig openbare oplaadpunten zijn? U kunt onder bepaalde voorwaarden een extra oplaadpunt aanvragen.

Openbaar oplaadpunt aanvragen
Aanvragen worden beoordeeld volgens het beleid. De meeste laadpalen worden op openbare parkeerplaatsen geplaatst.

Hoe werkt het?

  • Dien uw aanvraag in via de website van MRA-e.
  • MRA-e neemt uw aanvraag in behandeling. Samen met de gemeente wordt bepaald welke plekken geschikt zijn voor oplaadpunten.
  • Als de plaats voor de laadplek is bepaald, dan neemt de gemeente daarna een besluit voor het reserveren van parkeerplaatsen voor elektrisch laden (een verkeersbesluit).

Proces

Aanvragen worden binnen 14 werkdagen in behandeling genomen. Het duurt ongeveer 44 weken voordat de laadpaal wordt geplaatst. Het kan langer duren als er bijvoorbeeld afwijzende reacties komen tegen de geplande locatie. Of als er bodemonderzoek nodig is.

Kosten

Het aanvragen van een openbaar oplaadpunt is gratis.

Veelgestelde vragen

Ik ben slecht ter been, kan ik een laadpaal dichterbij huis krijgen?

Wij doen ons best dat er binnen 300 meter van uw woning een laadpaal staat. Heeft u een elektrische auto en een eigen gehandicaptenparkeerplaats? Dan kunt u een laadplaats op deze plek aanvragen.

De laadpaal is altijd bezet, omdat mensen een opgeladen auto laten staan. Kan de gemeente een extra paal neerzetten?

Wij plaatsen alleen extra laadpalen als uit onze informatie blijkt dat er meer oplaadcapaciteit nodig is.

In onze wijk is er een hoge parkeerdruk (te weinig parkeerplekken). Er staat nu een laadpaal met 2 aansluitpunten die 2 parkeerplaatsen inneemt, maar er is maar 1 elektrische auto in onze wijk. Waarom neemt de laadpaal niet gewoon 1 parkeerplek in?

Elk openbaar oplaadpunt heeft 2 aansluitpunten en staat vrijwel altijd bij 2 parkeerplekken of -vakken.

De dichtstbijzijnde laadpaal is x meter van mijn huis. Kan er dichterbij niet 1 komen? Ik heb verschillende buren die ook nadenken over het kopen van een elektrische auto.

Wij doen ons best dat er binnen 300 meter van uw woning een laadpaal staat. Wij plaatsen extra laadpalen als uit onze informatie blijkt dat er meer oplaadcapaciteit nodig is.

Ik heb een parkeerbon gehad toen ik op een laadplek stond, omdat alle andere parkeerplekken bezet waren. Kunnen jullie die boete terugdraaien?

Nee. U mag alleen bij een laadpaal staan als u echt aan het opladen bent. Anders loopt u het risico dat u een bon krijgt.

Mag ik een laadkabel vanuit mijn eigen woning over de stoep naar mijn auto leggen?

Nee, dit mag niet vanwege veiligheid, omdat mensen kunnen struikelen.

Wil de gemeente een kabelgoottegel plaatsen vanaf mijn woning over de stoep naar mijn auto?

Wij leggen geen kabelgoottegels aan en dit is ook niet toegestaan voor inwoners. Wij leggen openbare laadpalen aan die toegankelijk zijn voor iedereen. Een kabelgoottegel is maar te gebruiken voor 1 persoon.

Heb ik als inwoner invloed op de plek waar een oplaadpaal geplaatst wordt?

Wij doen ons best dat er binnen 300 meter van uw woning een laadpaal komt. MRA-e doet dit in opdracht van de gemeente. Wij gaan graag met u in gesprek, maar het wijzigen van een plek komt niet vaak voor. Ook omdat elke andere plek zorgt voor nieuwe bezwaren.

Wordt een oplaadpaal verwijderd als een aanvrager verhuist?

Een openbare laadpaal is eigendom van de gemeente en blijft staan als de aanvraag verhuist.