Cultuurcafé

Het IJsselsteinse Cultuurcafé is dé plek voor culturele ondernemers en instellingen, verenigingen, collectieven, professioneel uitvoerende kunstenaars en amateurkunstenaars, om elkaar te ontmoeten en kennis en ideeën uit te wisselen.

Beschrijving

Het Cultuurcafé vindt ca. 3 keer per jaar plaats op wisselende locaties. Het volgende Cultuurcafé staat gepland op maandagavond 5 februari bij veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein. Wil je ook op de hoogte blijven of een volgend Cultuurcafé bijwonen, mail naar: cultuur@ijsselstein.nl.

Cultuurcafé 25 oktober 2023 bij Harmonie Amicitia

Het Cultuurcafé op woensdag 25 oktober stond in het teken van slim samenwerken, verrassen en experimenteren. Ruim 50 vertegenwoordigers uit het IJsselsteinse culturele veld namen deel aan een inspirerend programma in het verenigingsgebouw van Harmonie Amicitia.

De avond werd geopend met een muzikaal optreden van het jeugdorkest van Harmonie Amicitia. Mathijs Heijting van Brands Love People uit IJsselstein vertelde hoe hij met zijn bedrijf onvergetelijke momenten creëert voor klanten en deelde waardevolle tips over hoe de deelnemers hun doelgroep op een persoonlijke manier kunnen verrassen en slimme samenwerkingen kunnen aangaan. Voor de netwerkborrel kon men zelf met Amicitia even experimenteren ‘op de bok’ en ervaren hoe het is om een orkest te leiden. 


Cultuurcafé 15 maart 2023 in Theater Pantalone

Op woensdagavond 15 maart ontmoetten ruim 50 professionals, amateurs en vrijwilligers uit het IJsselsteinse culturele veld elkaar bij het tweede Cultuurcafé. Er werden inspirerende ideeën uitgewisseld en gesprekken gevoerd over een mogelijke IJsselsteinse Cultuurweek (of maand) met als doel om gezamenlijk inwoners op een laagdrempelige manier te laten deelnemen aan diverse kunstvormen: van zang, muziek, dans, theater, beeldende kunst tot erfgoed, multimedia en literatuur.

Het CultuurCafé was bij Theater Pantalone en Theaterstichting Kwibus. De avond begon met een kijkje achter de schermen bij het theater en eindigde met een muzikale traktatie van vrouwenpopkoor Sing4Fun en een netwerkborrel.

Het volledige verslag (pdf, 152 kB) kunt u hier teruglezen.


Cultuurcafé 12 oktober 2022 in Museum IJsselstein

Het eerste Cultuurcafé werd georganiseerd in samenwerking met Museum IJsselstein. De avond werd geopend door wethouder Mark Foekema en bijgewoond door ruim 40 vertegenwoordigers uit de culturele sector. Er was een mooie mix tussen de verschillende kunstvormen, professionals en amateurs, IJsselsteiners die al vele jaren actief zijn in zang, schilderen of bijvoorbeeld theater. Ook was er jong aanstormend talent aanwezig. De bijeenkomst stond in het teken van elkaar leren kennen en ideeën uitwisselen. In speeddates en tafelgesprekken brainstormden deelnemers over:

  • Hoe maken we cultuur iets van én voor iedereen?
  • Wat kan jij bijdragen aan (de zichtbaarheid van) cultuur in IJsselstein?
  • Hoe ziet het culturele jaar 2025 in IJsselstein eruit?

Na afloop was er een netwerkborrel en gelegenheid om een kijkje te nemen bij de tentoonstelling 'Vensters'.

Het volledige verslag (pdf, 112 kB) kunt u hier teruglezen.

Hoe nu verder?

Meerdere keren werd er een cultuurfestival of multidisciplinair cultuurevenement (een dag, weekend of week) genoemd, om gezamenlijk de zichtbaarheid van kunst en cultuur in IJsselstein te vergroten. Dit idee willen we graag samen met het culturele veld verder gaan uitdiepen.