Ondermijning

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit die vaak verborgen blijft. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale hennepteelt, drugshandel, geld witwassen, mensenhandel, bedreiging, intimidatie en vastgoedfraude.

Beschrijving

Waarom is ondermijning een probleem?

Om hun activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van allerlei legale diensten en voorzieningen. Zij vragen bijvoorbeeld vergunningen aan, richten bedrijven op en huren en kopen panden. Hierdoor worden criminelen onbedoeld gefaciliteerd door de ‘bovenwereld’. Door deze vermenging tussen ‘onderwereld’ en ‘bovenwereld’, kunnen onschuldige mensen en bedrijven ongewild in aanraking komen met criminelen. Daarnaast zorgt ondermijning voor een oneerlijke samenleving. Overheidsgelden worden misbruikt en ondernemers kunnen niet concurreren met bedrijven die gefinancierd zijn met illegaal geld. Daarnaast tast ondermijning de leefbaarheid en veiligheid aan en zorgt het voor overlast.

De gemeente treedt samen met Openbaar Ministerie, politie, belastingdienst en andere partners op tegen ondermijning. We trekken hierin op als één overheid, omdat we met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief kunnen optreden tegen misstanden.

Bekijk voor een uitleg ook eens dit filmpje.

Wat kan ik zelf doen?

Benieuwd naar meer informatie over ondermijning? Op de website van Stop Ondermijning lees, hoor en zie je verhalen van echte mensen over ondermijning.

Melding maken

Heb je zelf signalen of vermoedens van ondermijning? Meld ze dan bij de politie via 0800 7000. Liever anoniem melden? Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.