Trouwen

 • Naamgebruik

  U kunt het naamgebruik laten wijzigen in de Basisregistratie Personen (BRP). Neem schriftelijk contact op met de gemeente om uw naamgebruik aan te passen. In de Basisregistratie Personen (BRP) van uw gemeente staat u geregistreerd met uw geslachtsnaam (de naam die u bij uw geboorte heeft gekregen). Soms wijzigt uw naamgebruik, omdat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, of juist, omdat dit ontbonden wordt. De gemeente past dit voor u aan als u een schriftelijk verzoek indient of een afspraak maakt. Het is ook mogelijk om alles online te regelen als u uw DigiD bij de hand heeft.

 • Huwelijk in het buitenland

  Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan heeft u misschien een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat u nog niet getrouwd bent en bevoegd bent te trouwen. Informeert u bij de plaatselijke autoriteiten waar u gaat trouwen welke documenten u nodig heeft.

 • Trouwambtenaar

  Wilt u een uitgebreide ceremonie? Maak een afspraak met één van onze trouwambtenaren. De trouwambtenaar is een medewerker van de gemeente, hij of zij leidt de ceremonie. De afspraak is bedoeld om kennis te maken met elkaar. Meestal spreekt u elkaar een paar weken voor de trouwdatum. Heeft u voorkeur voor een trouwambtenaar? Geef dit dan aan ons door. Een familielid of kennis kan alleen uw ‘eigen trouwambtenaar’ worden als hij/zij al benoemd en beëdigd is als (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand in een andere gemeente.

 • Trouwen

  Heeft u plannen om te trouwen? Voordat u kunt trouwen moet u uw voorgenomen huwelijk melden (in ondertrouw gaan). Doe dit op tijd bij de gemeente waar u wilt trouwen. U moet dan alle gegevens doorgeven van uzelf, uw partner en uw getuigen. Dat kan tot uiterlijk 2 weken voor de trouwdatum. Trouwt u in IJsselstein? Dan helpen wij u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. U moet een paar dingen regelen met de gemeente. Dit geldt ook als u een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Er zijn verschillende officiële trouwlocaties in de gemeente: De Overtoom, het Historisch Stadhuis, Rivers Marnemoende, Bar brasserie Joris en de Steenen Kaamer. Trouwt u in een andere gemeente? Dan regelt u dat in de gemeente waar u gaat trouwen.