Bouwen, verbouwen en slopen

 • Handboek Inrichting Openbare Ruimte

  Het handboek geeft regels voor een heldere en duidelijke inrichting van straten, pleinen, parken en perken/stroken met gras en/of planten. Met deze regels kan de gemeente beter, sneller en gemakkelijker zorgen voor de ruimte buiten de woning waarin we met elkaar werken, wonen en leven.

 • Asbest verwijderen

  Materialen met asbest hoeft u niet altijd te verwijderen. Als het vast zit en er niets mee gebeurt, dan mag u het laten zitten. Maar als de vezels snel vrij kunnen komen, dan moet u het materiaal met asbest weghalen. Wilt u asbest verwijderen? In veel gevallen moet u daar een speciaal bedrijf voor inschakelen.

 • Bestemmingsplannen

  Bekijk het bestemmingsplan voor u gaat bouwen, verbouwen of voordat u een huis koopt. Het kan zijn dat er belangrijke informatie voor u in staat.

 • Omgevingsvergunning

  Bent u van plan iets te bouwen of te slopen? Wilt u een boom kappen of bijvoorbeeld een inrit maken? Dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig.

 • Ingebruikname gemeenteterrein

  Wilt u een container, steiger, dixi, schaftkeet, hoogwerker of een ander voorwerp op gemeentelijke grond (zoals een parkeerplaats, stoep of grasveld) plaatsen? Dan moet u een melding doen als het gebruik maximaal 10 dagen duurt. Doe de melding minstens 14 dagen voordat u het voorwerp plaatst.

 • Kabels en leidingen aanleggen

  Bent u een telecommunicatiebedrijf en gaat u kabels aanleggen, onderhouden of opruimen? Of bent u leverancier van gas, water of elektriciteit (nutsbedrijf) en moet u werkzaamheden verrichten in onze gemeente?