Onderhoud elzen

Om achterstallig onderhoud aan de elzen in IJsselstein in te halen, gaan we de komende tijd flink snoeien.

Sinds 1 januari 2023 zorgt t de gemeente weer zelf voor het onderhoud van openbaar groen. Vanaf die tijd werken we hard om achterstallig onderhoud in te halen. Zodat de bomen, struiken en planten er weer mooi bij staan in ons stadje. Omdat we niet alles tegelijk kunnen doen, verspreiden we de werkzaamheden over 3 jaar. In december 2023 starten we met de elzen.

Elzen moeten we elke 3 jaar afzetten. Dit betekent dat we de elzen 20 tot 40 centimeter boven de grond afzagen. Zo zorgen we ervoor dat de els geen boom wordt. Maar een mooie struik vormt. Ook snoeien we dood en oud hout, zodat de knot weer mooi vol kan uitlopen. Dit houdt wind tegen en is goed voor andere planten en dieren (biodiversiteit).

In de afgelopen jaren zijn er door te weinig onderhoud geen elzen afgezet. Daarom moeten we dit jaar flink gaan snoeien. Want hoe dunner de els hoe groter de kans dat ze weer mooi gaat bloeien. Al zal het straks op sommige plekken even erg kaal zijn. Maar dit zorgt er wel voor dat de elzen er over een paar jaar weer een stuk beter uitzien.

Hoe dunner de els, hoe groter de kans dat ze weer mooi gaan bloeien. We houden er rekening mee dat een klein deel van de elzen na het afzetten niet meer zal groeien. Deze verwijderen we en op een later moment planten we hiervoor een nieuwe struik terug.

elzen

Op de plattegrond ziet u waar de elzen staan. De kleuren geven aan in welk jaar de elzen worden afgezet.
Blauw en geel: 2023/2024 | Rood: 2025 | Groen: 2026

elzenknotten 2