Huis van Bewaring
De zandstenenboog op het ‘Huis van Bewaring’ Weidstraat 1 is teruggebracht in originele staat. Daarbij wordt vanaf nu ook dit pand prachtig verlicht.
In 2023 is de gemeente gestart met het planmatig onderhoud voor buitenschilderwerk aan de Utrechtsestraat 79 en de Weidstraat 1 en 3. Tijdens deze werkzaamheden stuitte projectleider Herwin Straver van de gemeente op een tekst die moeilijk zichtbaar was op de zandstenenboog in de kopgevel van de Weidstraat 1. Het bleek om de tekst Huis van Bewaring te gaan. Met het herstel brengen we weer een stukje geschiedenis terug in de stad!
Historie
Het oude stadhuis (Utrechtsestraat 79) werd tussen 1557-'68 gebouwd. De dakruiter, met klok en uurwerk, dateert uit 1605 en de ionische toegangspoort uit 1608. De afwisseling van baksteen en natuursteenbanden, de keldervensters met korfbogen, de trapgevels en de (verdwenen) Vlaamse gevels, zijn kenmerkende elementen van de hier toegepaste maniëristische bouwstijl.
In 1756 bracht men aan de voorzijde het hardstenen bordes met stadswapen aan. Bij een verbouwing in 1837-'38 werden de gevels gepleisterd en voorzien van empire-vensters. Ter vervanging van de cellen in de kelder heeft men in 1879-'80 aan de achterzijde een woonhuis verbouwd tot Huis van Bewaring waar 6 cellen werden gemaakt.
Verlicht
In 2010 heeft de gemeente een schenking gehad van het Roest Crollius Fonds om beeldbepalende onderdelen in de stad aan te lichten. In het project illuminatie plan binnenstad is dit in 2010 uitgevoerd.
Nu heeft de gemeente het Huis van Bewaring toegevoegd aan dit Illuminatieplan. Met contour ledverlichting zijn de gevelstenen en de zandstenenboog met tekst aangelicht.