Nederlandlaan wordt voorbereid op veranderend klimaat

Deze week beginnen de werkzaamheden aan de Nederlandlaan. De straat is 55 jaar oud en aan vervanging toe. Een mooi moment om eens goed te kijken naar hoe de verkeersveiligheid hier is geregeld. Daarbij houden we rekening met het veranderende klimaat en kijken we hoe we de straat hierop kunnen inrichten.

We maken de rijbaan smaller en richten daarmee de straat in als een 30 km/u straat. Op de plek het rijgedeelte komt meer groen (ter grootte van een kwart voetbalveld). Ook komen er meerdere wadi’s, dit zijn een soort greppels. Een wadi bergt regenwater op en zuivert het vervolgens, waarna het water in de grond zakt. De afvoer van straten en gebouwen komt hierop uit, zodat het niet naar het riool gaat. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.

Een ander probleem zijn de boomwortels in de straat, die de bestrating omhoog drukken. De bomen krijgen in de nieuwe situatie meer ruimte om te groeien en kunnen daarom blijven staan.

De parkeerplaatsen krijgen stenen die half open zijn. Hier groeit gras door, zodat het water beter kan wegzakken. Dit zorgt ervoor dat de straat koeler blijft in de zomer en dat er minder wateroverlast is bij een hevige regenbui.

De werkzaamheden worden in 9 fases uitgevoerd en duren tot 18 oktober. De planning hangt af van de weersomstandigheden.

Kijk voor meer informatie op www.ijsselstein.nl/nederlandlaan. Je kunt op de hoogte blijven via de Bouwapp. Dit is een landelijke app waarin je je kunt abonneren op een project bij jou in de buurt.