Gemeente Veilt Deel Kunstcollectie

24.01.24 | De gemeente IJsselstein laat een deel van haar kunstcollectie veilen. De gemeente veilt de collectie omdat er te weinig expositieruimte is na een interne verbouwing. De opbrengst komt ten goede aan kunst en cultuur in IJsselstein.

Bijwonen

De veiling van de gemeentelijke kunstwerken maakt deel uit van de Art, Collectibles, Jewelry and TCG veiling. Deze vindt plaats van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 februari 2024 bij Heritage Auctions Europe aan de Energieweg 7 in IJsselstein. De gemeentelijke kunstcollectie, bestaande uit 260 kunstwerken, wordt op vrijdag 16 februari tussen 9.30 en 11.00 uur geveild. De veiling is fysiek en online bij te wonen om een bod uit te brengen. Het advies is om vooraf een account aan te maken op de website van het veilinghuis: www.ha-europe.com. Hier is ook de veilingcatalogus van de volledige collectie van 4.300 kavels te bekijken.

Kijkweek

Geïnteresseerden kunnen de collectie bekijken van woensdag 7 tot en met dinsdag 13 februari van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op zondag. Op donderdag 8 februari is het veilinghuis open tot 21.00 uur.

Gemeentelijke kunstcollectie

In de afgelopen 70 jaar heeft de gemeente verschillende kunstwerken gekocht en gekregen. De collectie bestaat uit schilderijen, foto’s en tekeningen van doorgaans hoge kwaliteit. Het gaat voor een deel om kunstwerken van de Beeldende kunstenaarsregeling (BKR), die in 1992 door het Rijk aan de gemeente zijn geschonken. Deze werken zijn van Nederlandse kunstenaars.

Kunstenaars uit IJsselstein

Verder gaat het om werken van IJsselsteinse kunstenaars als Hans Leijerzapf, Ernst Löwensteyn, Edith van Dijk, Wilma van Opstal en Marjolein Boxhoorn. Een ander deel van de IJsselsteinse collectie bestaat uit kunstwerken die de gemeente in de afgelopen jaren heeft gekocht of gekregen van kunstenaars als Jan Wolkers, Charles Lagendijk en C. v.d. Haak. De gemeente heeft zich ingespannen om eventuele rechthebbenden te informeren.