24.02.08 Bodycams voor boa’s

Om veiliger te kunnen werken dragen de IJsselsteinse handhavers voortaan een kleine videocamera op hun vest. De boa’s gebruiken deze zogenaamde bodycams vanaf het carnavalsweekend.

Het werken met een bodycam

Een camera op een vest is altijd klaar voor direct gebruik. Na een mondelinge waarschuwing kan de handhaver de camera aanzetten en beeld en geluid opnemen. In bepaalde situaties kan er geen gelegenheid zijn voor een waarschuwing. De boa start de opname dan direct. Het effect van bodycams is in de praktijk bewezen: lichamelijke en mondelinge agressie neemt af. H2De gemeente werkt binnen de wet- en regelgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens. Beeld en geluid worden dagelijks opgeslagen op een beveiligde server. Dit systeem houdt bij wie welke beelden bekijkt. Na 28 dagen worden de beelden vernietigd als ze niet nodig zijn.

Beelden bekijken en bezwaar maken

Het gebruik van de bodycams en het maken van opnames is aan strikte regels gebonden. Mensen die gefilmd zijn kunnen een schriftelijk verzoek indienen om de camerabeelden te mogen zien. Boa’s mogen zonder toestemming opnames maken. Mensen die denken dat ze gefilmd zijn, kunnen achteraf bezwaar maken.

Meer informatie

Meer informatie over het gebruik van bodycams, de bescherming van persoonsgegevens en het maken van bezwaar vindt u op www.ijsselstein.nl/bodycam.