Last onder dwangsom voor aangehouden Nieuwegeiner

24.06.13 | Burgemeester Patrick van Domburg heeft aan een 18-jarige Nieuwegeiner een last onder dwangsom opgelegd. De politie hield de man op 21 maart staande. Hij wordt verdacht van heling van een gestolen bromfiets. Hij bleek in het bezit van inbrekerswerktuigen om sloten te openen. In IJsselstein is het vervoeren van dergelijke werktuigen verboden. Tegen de man is de afgelopen jaren vaker proces-verbaal opgemaakt voor (poging) diefstal.

Burgemeester Patrick van Domburg is helder over zijn interventie: ‘Ik ben blij dat ik vanuit mijn eigen bevoegdheid een bijdrage kan leveren aan het veilig houden van onze gemeente. Het kan in IJsselstein niet zo zijn dat je zonder toestemming aan andermans eigendommen kan komen, of het nou een fiets, bromfiets, auto of woning is. Daarom treden wij samen met onze toezichthouders en de politie streng op tegen dit soort mensen. Hopelijk helpt het om hen op het rechte pad te krijgen.’

Last onder dwangsom

Een last onder dwangsom is een bestuurlijke maatregel die het bevoegd gezag, bijvoorbeeld de burgemeester of het college, aan een persoon kan opleggen om herhaling van een overtreding te voorkomen. In de Algemene plaatselijke verordening (APV) van IJsselstein is opgenomen dat het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen verboden is. Treffen de politie of toezichthouders van de gemeente hem nogmaals aan met dit soort gereedschap, dan moet hij een forse dwangsom betalen. Een bestuurlijke maatregel staat los van de strafrechtelijke vervolging door justitie.