Veilig ondernemen

Als ondernemer kunt u veel doen om uw omgeving veiliger te maken. Een veilige omgeving zorgt onder andere voor meer omzet en een aantrekkelijke sfeer voor bezoekers. Met een paar simpele aanpassingen kunt u al veel bereiken. Op deze pagina leest u wat u kunt doen en welke instanties u daarbij kunnen helpen.

Beschrijving

Snel navigeren:

Overlast melden

Ervaart u overlast van bijvoorbeeld afval, verkeer of vandalisme? Meld het eenvoudig online!

Verdachte situatie

Bij acute dreiging of gevaar belt u 112. Als geluidsoverlast bijvoorbeeld overgaat in dreiging met geweld. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.

Overval voorkomen

Daar waar geld of waardevolle spullen liggen kan een overval plaatsvinden. Deze tips helpen u de kans op een overval te verkleinen:

Checklist na een overval

  • Bel direct 112 voor hulp.
  • Houd daarna de telefoon vrij.
  • Sluit alle deuren en laat niemand binnen. Je geeft aan niemand informatie.
  • Raak niets aan, in verband met achtergelaten sporen.
  • Stel klanten gerust, vraag hun medewerking als getuige.
  • Schrijf zoveel mogelijk details op. Wat heb je gezien en/of gehoord?
  • Wacht de politie (buiten) op.

Hoe te handelen bij heterdaad?

Als winkelier kunt u schade melden bij SODA. SODA helpt u om de indirecte schade, zoals verlies van omzet terug te krijgen van de winkeldief.

Brand

U bent zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem maatregelen om de kans op brand te beperken. Op Checklist Brand.nl ontdekt u hoe het zit met brandgevaarlijke werkzaamheden in uw bedrijf.

Digitale criminaliteit

Weetje: 1 op de 5 mkb'ers is weleens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Vaak begint het met een e-mail die van een vertrouwde afzender lijkt te komen. U wordt gevraagd om op een link te klikken. Of een bestand te openen. Doe dit niet! Het is belangrijk om alert te zijn. Ontdek hoe u kunt voorkomen dat uw onderneming slachtoffer wordt van cybercrime.

Partners in veilig ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers, hulpdiensten en de overheid om samen afspraken te maken om overlast en criminaliteit aan te pakken. Samen wordt er gezocht naar oplossingen, zoals betere straatverlichting, meer toezicht, het volgen van veiligheidstrainingen of maatregelen om bijvoorbeeld brand te voorkomen.

MKB Nederland biedt gratis procesbegeleiding voor het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Interessante links: