Veilig ondernemen

Een veilige omgeving zorgt voor meer omzet, een prettige werkomgeving en een aantrekkelijke sfeer voor bezoekers. Op deze pagina leest u wat u kunt doen en welke instanties u daarbij kunnen helpen.

Beschrijving

Overlast melden

Overlast met betrekking tot bijvoorbeeld afval, verkeer of vandalisme meld u eenvoudig online.

Ziet u een verdachte situatie in de omgeving? Meld dit direct bij de politie via 112. Dit vergroot de kans op een heterdaad.

Een overval voorkomen

Overal waar geld of waardevolle spullen liggen, kan een overval plaatsvinden. Hieronder een paar tips waarmee u de kans op een overval kunt verkleinen:

  • Hang deze poster met tien tips om een overval te voorkomen (pdf, 58 kB) op een plek waar alle medewerkers het kunnen zien.
  • Bespreek met uw medewerkers wat zij kunnen doen als er sprake is van een overval. De politie adviseert om tijdens een overval altijd het RAAK-principe toe te passen. Download deze poster met een korte uitleg van het RAAK-principe (pdf, 36 kB).
  • Volg gratis de online training en leer hoe u verdacht gedrag herkent en zelf veiligere patronen kunt aanleren. Laat ook uw medewerkers deze korte training volgen, zodat u samen alert kunt zijn.

Winkeldiefstal

Winkeldiefstal kost ondernemers geld, tijd en ergernis. Niet alleen door schade aan spullen en het verlies van omzet, maar ook door de tijd om de winkeldiefstal af te handelen. Als winkelier kunt u daarom uw schade melden bij SODA. SODA helpt om de indirecte schade terug te krijgen van de winkeldief. Meld u eenvoudig online aan.

Brand

Helaas ontstaat er ieder jaar bij een groot aantal ondernemingen brand. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in en om uw bedrijfspand. Neem daarom maatregelen om de kans op brand te beperken. Op Checklist Brand.nl kunt u een korte test invullen over de brandveiligheidsrisico's van uw onderneming. Zo krijgt u praktisch advies op maat.

Online ondernemen

Veel ondernemers lopen risico om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit. Een op de vijf MKB-ers is al eens slachtoffer van cybercriminelen geweest. Vaak begint het met een e-mail die van een vertrouwde afzender lijkt te komen. In dit soort mails vragen criminelen op een link te klikken of een bestand te openen. Die fout is zo gemaakt. Daarom is het extra belangrijk om alert te zijn en te voorkomen dat ook uw onderneming slachtoffer wordt van cybercrime. Hoe?

Partners in veilig ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers, hulpdiensten en de overheid om samen afspraken te maken om overlast en criminaliteit aan te pakken. Samen brengen de partijen de veiligheidsproblemen in de omgeving in kaart. Er wordt gezocht naar oplossingen, zoals betere (straat)verlichting, meer toezicht, veiligheidstrainingen of maatregelen om brand te voorkomen.

Midden- en kleinbedrijf Nederland biedt kosteloze procesbegeleiding voor het Keurmerk Veilig Ondernemen.

  • Bekijk de gratis webinar over veilig online ondernemen. In een uur praten we u bij over de belangrijkste vormen van cybercriminaliteit: phishing, ransomware en CEO-fraude. Ook is er aandacht voor veilig thuiswerken.
  • Bezoek de site van het Digital Trust Center, daar vindt u informatie en advies over digitale weerbaarheid voor uw onderneming. U kunt onder andere een gratis MKB Phishing test doen en leren over de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.
  • Test de cyberweerbaarheid van uw bedrijf met hulp van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit is een onafhankelijke stichting die u graag helpt bij veilig (digitaal) ondernemen. U kunt een gratis cyberweerbaarheidsscan afnemen.
  • Bezoek de website Cybernetwerk Utrecht. Hier vindt u tips, trainingen, voorlichtingen en webinars over veilig online ondernemen. Ook kunt u zelf een korte vragenlijst invullen om te bepalen of uw bedrijf voldoende beschermd is tegen cybercriminelen.