Een kind erkennen

Laten weten dat u de ouder bent kan op verschillende momenten plaatsvinden. Als u niet getrouwd bent en een kind verwacht, heeft alleen de (zwangere) moeder juridisch ouderschap. Daarom is het belangrijk dat de andere ouder het kind erkent. U kunt uw kind erkennen tijdens de zwangerschap, bij de aangifte van geboorte of op een later moment.

Beschrijving

Hoe werkt het

Erkennen tijdens de zwangerschap

Dit wordt ook wel ‘erkenning van de ongeboren vrucht’ genoemd. Door de erkenning wordt ook ú juridisch ouder van het ongeboren kind. Is uw partner zwanger van een meerling, dan geldt de erkenning voor alle kinderen.

Bij de erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Dit noemen we ‘naamskeuze’.

Erkennen bij de aangifte van de geboorte

Als u de geboorte van uw kind aangeeft, kunt u op dat moment ook uw kind erkennen. Binnen 3 dagen na de geboorte moet u ons laten weten dat u een kind heeft gekregen.

Bij de erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Dit noemen we ‘naamskeuze’.

Erkennen op een later moment

Ook als uw kind ouder of meerderjarig is, kunt u uw kind erkennen. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Vanaf de leeftijd van 12 jaar is schriftelijke toestemming van zowel het kind als de moeder nodig. Wanneer het kind 16 jaar of ouder is, is alleen toestemming van het kind nodig.

Bij de erkenning kan de achternaam van het kind worden gekozen. Dit noemen we ‘naamskeuze’. Vanaf 16 jaar kan een kind bij het erkennen zelf de achternaam kiezen.

Op afspraak

Kom naar het loket in het stadhuis om uw kind te erkennen. Heeft u vragen, neem contact op met de burgerlijke stand via het algemene telefoonnummer 14 030.

Kosten

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. U ontvangt hiervan een rekening.