Rioolverstopping

Heeft u last van een rioolverstopping? Dan moet u eerst controleren waar de verstopping precies zit: in eigen grond of in gemeentegrond.

Beschrijving

Dit controleert u met het ontstoppingsstuk. Zit de verstopping achter het ontstoppingsstuk en dus in gemeentegrond? Dan betaalt de gemeente de kosten voor het opheffen van de verstopping, mits deze niet veroorzaakt is door onjuist gebruik van de riolering (denk hierbij aan lozing van vet of andere zaken die niet in de riolering thuis horen). Zit de verstopping voor het ontstoppingsstuk en dus in eigen grond? Dan betaalt u zelf de kosten voor het opheffen van de verstopping. Let op, schakel niet meteen een gespecialiseerd ontstoppingsbedrijf in om de verstopping op te heffen. Dan betaalt de gemeente de kosten niet. De locatie van de verstopping moet eerst vastgesteld worden.

Hoe werkt het

  1. Vraag bij de gemeente waar het ontstoppingsstuk precies ligt.
  2. Graaf het ontstoppingsstuk op of laat dit opgraven door een bedrijf.
  3. Met het ontstoppingsstuk kunt u achterhalen waar de verstopping zit. Giet in een geopende ontstoppingsstuk water. Kan het water vanaf daar wegstromen? Dan zit de verstopping bijna altijd in het riool in eigen grond.
  4. Zit de verstopping in gemeentegrond (achter het ontstoppingsstuk)? Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente zorgt dan dat de verstopping wordt opgelost.
  5. Zit de verstopping in eigen grond (voor het ontstoppingsstuk)? Dan betaalt de eigenaar van de woning of het bedrijf de kosten.

Kunt u het ontstoppingsstuk niet zelf (laten) opgraven? Dan kunt u direct contact opnemen met de gemeente. De gemeente schakelt dan voor het opgraven van het ontstoppingsstuk een aannemer in. Als blijkt dat de verstopping in uw erf ligt, moet u zelf de kosten voor het opgraven van het ontstoppingsstuk en voor het opheffen van de verstopping betalen.

Vragen of klachten?

Bij klachten over stank, rioolverstopping en verzakking van de weg kunt u contact opnemen met de gemeente via het contactformulier.