Energie en verduurzamen

Bent u eigen ondernemer? Vaak zijn er meerdere besparingsmogelijkheden. Wij helpen u graag op weg.

Beschrijving

In de gemeente IJsselstein zijn helaas géén subsidies beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen bij bedrijven.

Wel zijn er verschillende landelijke subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van een bedrijf. Van advies tot concrete maatregelen. Op de website van de RVO vindt u een subsidie- en financieringswijzer.

Hieronder linken we door naar verschillende websites, onderverdeeld in: energiecrisis, direct besparen op energie, landelijke subsidies, fiscaal voordelig verduurzamen, financiering en verplichtingen vanuit de overheid.

Energiecrisis
Direct besparen op energie
Landelijke subsidies

Vattenfall heeft voor de zakelijke markt een MKB subsidiewijzer gemaakt. Makkelijk in gebruik én biedt volop informatie.

Voor provinciale subsidie energietransitie, klik hier. Let op! De aanvraagperiode sluit op 30 juni 2024, om 16.59 uur.

Btw en zonnepanelen, lees meer op de website van de Belastingdienst.

Wilt u duurzame energie gebruiken voor uw bedrijf? Misschien zijn zonnepanelen of een zonneboiler iets voor u. U kunt daarmee flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Zo verdient u de investering terug en verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand. Weetje: veel kantoorgebouwen moeten in 2023 energielabel C hebben.

Wilt u uw bedrijf verduurzamen met zonne-energie, ontdek hier alle mogelijkheden.
Duurzaam ondernemen met windenergie doet u zo.

Wegwijzer financiering voor verduurzaming: deze financiële wegwijzer is gericht aan eigenaren of gebruikers van klein maatschappelijk vastgoed die aan de slag willen met verduurzamen.

Fiscaal voordelig verduurzamen

Wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Lees meer over de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

Financieringsmogelijkheden

Energiefonds provincie Utrecht
De overheid maakt het verkrijgen van krediet makkelijker met de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Uw bank kan zo een 50% Staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. En dan is er ook nog de Borgstelling MKB (BMKB). Ook werkt de overheid aan een nieuwe regeling: de Borgstelling MKB-Groen.

MKB advies op maat

'MKB advies op maat' is een interactieve tool die in kaart brengt wat ondernemers kunnen doen om hun bedrijf te verduurzamen aan de hand van een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Bij elk antwoord die wordt gegeven, kunt u meteen het advies zien met de belangrijkste verplichtingen vanuit de wet- en regelgeving én kansen voor het bedrijf met mogelijke subsidies. Aan het eind van de check krijgt u hier een persoonlijk overzicht van.

Advies op maat, Klimaatthema Energiebesparing
Bespaar nu energie in uw bedrijf